عواقب بی تفاوتی به تفاوت فرهنگی در ازدواج
فرهنگ یعنی بایدها و نبایدهایی که به ما می گوید چه چیزی درست است و چه چیزی غلط. فرهنگ به معنای مجموعه آداب و رسوم، سنت ها، اخلاقیات، مراسم و ... یک قوم و ملت است. از آن جا که فرهنگ های مردم شهرها و حتی بعضی محله ها با هم متفاوت است، بایدها و نبایدهای آن ها نیز فرق می کند. بی شک ازدواج بزرگ ترین و مهم ترین حادثه زندگى هر انسانی است و موفقیت یا شکست در آن سرنوشت ساز خواهد بود. ازدواج و زندگى مشترک وقتى ثمر بخش، سودمند و ماندگار است که روحیه ها و طرز تفکر دو طرف، همسو و نزدیک باشد. در غیر این صورت، زندگی مشترک نمی تواند زمینه ساز آرامش روحی و روانی طرفین باشد.
اهمیت شباهت فرهنگی قابل کتمان نیست
تفاوت در زمینه های فرهنگی در ایران، یکی از مهم ترین عوامل زمینه ساز طلاق هاست. شباهت ارزش های فردی و اجتماعی، آداب و رسوم، رفتار و سلوک و حتی آداب لباس پوشیدن و غذا خوردن زن و شوهر می تواند زمینه های همدلی بیش تر را بین آن دو پدید آورد. به همین جهت به ویژه در کشور گسترده ما که در قالب یک فرهنگ و جامعه واحد، از خرده فرهنگ های متعدد برخوردار است، توجه به این امر در مجموعه معیارهای ازدواج اهمیت خاصی دارد و همان طور که اشاره شد تفاوت در آن، زمینه ساز اختلاف هاست.
تفاوت فرهنگی خانواده های همسران آسیب زاست
تفاوت فرهنگی در بین همسران در 2 سطح می تواند آسیب زا باشد. سطح اول تفاوت فرهنگی در بین خانواده های همسران است. موضوعی که باعث انواع اختلافات و سوء تفاهم ها در بین زن و شوهر می شود و خود را بیشتر در قالب اختلاف نظر در برگزاری مراسم مشترک، برخورد اجتماعی همسران و رعایت قوانین پیدا و پنهان خانوادگی نشان می دهد. این موضوع همواره ناخوشایند است و گاه تا پایان عمر همت همسران، صرف تلاش برای کم رنگ کردن این تفاوت ها در بین دو خانواده و نیز در رابطه خودشان می شود.
تفاوت فرهنگی زن و شوهر هم آسیب زاست
سطح دوم تفاوت فرهنگی ممکن است در بین خود همسران باشد. در واقع مشکلات در سطح دوم نسبت به مشکلات در سطح تفاوت فرهنگی خانوادگی بسیار عمیق تر است و خانواده را به راحتی به از هم پاشیدگی می کشاند. اگر مشکل تفاوت فرهنگی بین زن و شوهری باشد، حل مشکلات سخت می شود چرا که هر یک از زوج ها اعتقاد دارند که مشکل از دیگری است و فرد مقابل باید تغییر کند.
شباهت فرهنگی باعث درک متقابل می شود
این را هم باید گفت اگرچه شباهت فرهنگی به تنهایی نمی تواند خوشبختی زن و شوهری را تضمین کند و همچنین نمی توان با قاطعیت گفت که افراد از فرهنگ های مختلف نمی توانند با هم ازدواج کنند اما بی تردید تشابه فرهنگی می تواند نقش مهمی در موفقیت یک ازدواج داشته باشد. به همین دلیل دختر و پسر باید تلاش کنند که خانواده هایشان و خودشان از همه لحاظ به خصوص از لحاظ فرهنگی با هم سنخیت و تناسب داشته باشند تا بهتر یکدیگر را درک کنند. به گزارش فرارو به دلیل اهمیت تناسب فرهنگی در ادامه، چند نکته در همین باره مطرح خواهد شد که خواندن شان به همه دختر و پسرهای دم بخت توصیه می شود.
نکات مهم درباره تناسب فرهنگی در ازدواج
۱- گاهی پسران و دختران تفاوت های زیادی با یکدیگر دارند و این تفاوت ها را دیگران نیز به آن ها گوشزد می کنند، با وجود همه این ها، دوست دارند چشمان شان را روی تفاوت ها ببندند و ازدواج کنند اما عشق به فرهنگ و دیدگاه های همسر تا ابد باقی نخواهد ماند. این عشق از بروز اختلاف ها جلوگیری نمی کند و باورها، اعتقادها و هیجان های انسان غیرقابل تغییرند.
۲- این که تصور کنید همسر آینده تان به خاطر عشق به شما و نفوذ پذیری تان، رفتار و عقایدش را در درازمدت تغییر می دهد، غلط است. البته تغییرات اندکی رخ خواهد داد زیرا زن و مرد از یکدیگر تاثیر می گیرند اما مشکل اساسی وقتی است که یکی از طرفین بخواهد به شکل فعال روی دیگری تاثیر بگذارد و او را تغییر دهد. آن وقت است که ناخودآگاه مقاومت ایجاد و دردسر شروع می شود. همسرتان را همان گونه که هست باید بپذیرید. متاسفانه در فرهنگ ایرانی، پذیرش آموزش داده نمی شود و فرهنگ تحمل را می آموزیم. فرهنگ تحمل، فرهنگی است که نهایتا به درگیری و مبارزه ختم می شود و بین زن و مرد فاصله ایجاد می کند.
۳- برخی پسرها و دخترها با این که آگاهی کاملی از تفاوت های فرهنگی خودشان با طرف مقابل دارند اما جرأت پرداختن به موضوع و موشکافی آن را ندارند و فقط با خود این جمله را تکرار می کنند که امیدوارم آن چه که من دوست دارم، اتفاق بیفتد! به طور مثال وقتی پسری می خواهد به زندگی با مادرش بعد از ازدواج زیر یک سقف ادامه بدهد، دختر نیز اعتراض می کند و پسر می گوید حال ببینم در زندگی مشترک مان چه می شود، نمونه بارز همین اشتباه است؛ بنابراین سعی کنید به همه مسائل و واقعیت های زندگی جدی نگاه کنید و از آن ها به راحتی نگذرید.
۴- گاهی دختر و پسر در جلسات خواستگاری از پاسخ به بعضی سوال ها طفره می روند، بحث را به بیراهه می کشانند یا با طنز موضوع را به پایان می رسانند. به طور مثال، نحوه رفت و آمد با خانواده طرف مقابل، نحوه خرج کردن پولی که هر دو درمی آورند یا حق کار کردن زن از این قبیل مسائل است که به دلیل تفاوت های فرهنگی خانواده ها، جواب های صد در صد متفاوتی می توان به آن ها داد. با شنیدن چنین سوال هایی از سوی طرف مقابل تان، هرگز به آسانی از آن نگذرید و به طور جدی از او بخواهید در این باره صحبت کند.
۵- این را هم بدانید فرهنگ گذراندن اوقات فراغت و تفریح خانواده ها با هم تفاوت دارد. خانواده ای در روز تعطیل و اوقات فراغت در خانه می مانند، هر فردی به اتاق خودش می رود و مطالعه یا موسیقی گوش می کند و خانواده ای دیگر دوست دارند به یک منطقه ییلاقی بروند و اوقات بگذرانند و ... در تعطیلات زن و مرد بیشتر در کنار هم هستند بنابراین مهم است که سرگرمی ها و تفریح های شان به هم شبیه باشد.
6- اگر زن و مردی از دو قوم یا دو ملیت مختلف قصد دارند با هم ازدواج کنند، حتما باید هر دو به یک زبان مشترک مسلط باشند زیرا در غیر این صورت احساسات، افکار درونی، ارتباط کلامی و فکری شان قطع خواهد شد و هر دو آسیب خواهند دید.
7- وقتی فرهنگ متفاوت است، رفتار اقتصادی هم تفاوت خواهد داشت. برای خانواده ای ممکن است نگهداری و ذخیره پول برای روز مبادا از صرف هزینه های لوکس و سفرهای پرهزینه خیلی مهم تر باشد اما در خانواده ای دیگر پول فقط صرف تفریح و لباس می شود. نباید در جلسات خواستگاری از بیان نگرش فرهنگی به مسائل مالی هراسی داشت.