آزمایش های پیش از ازدواج را بشناسیم.
زمانی که زوجی برای خواندن خطبه عقد به محضر مراجعه می کنند، باید برگه سلامت جسمی را به همراه داشته باشند. این برگه شامل برخی آزمایش های خاصی ست که انجام آنها برای جاری شدن خطبه عقد از سوی زوجین الزامی است.
به گزارش مهرخانه، لزوم این آزمایشات به قدری ست که برخی از متخصصان معتقدند بهتر است زوجین در مرحله قبل از ازدواج علاوه بر آنها، برخی آزمایش های مهم و حیاتی دیگری را نیز در دستور کار خود قرار داده و بنیان زندگی و سلامت خانواده آینده شان را تضمین کنند.
دکتر حسینی متخصص زنان و زایمان در خصوص آزمایش های قبل از ازدواج به مهرخانه گفت: در این آزمایشات از خون و ادرار افراد نمونه گیری می شود. از بررسی نمونه گیری خون فرد، می توان به بیماری های خونی مانند تالاسمی، بیماری های ژنتیکی و مقاربتی و از نمونه ادرار می توان به اعتیاد یا عدم اعتیاد فرد پی برد.
آزمایش عدم اعتیاد
وی ادامه داد: برای تشخیص اعتیاد زوجین به انواع موادمخدر، از هر دو نفر، چه دختر و چه پسر، نمونه ادرار گرفته و آزمایش و بررسی می شود. علت اصلی توجه به این آزمایش این است که مصرف سیگار و موادمخدر در زن یا مرد نه تنها باعث برخی بیماری های عصبی، پرخاشگری و ... در خود فرد می شود و زندگی زناشویی را به نابودی می کشاند، بلکه بر قدرت باروری زن و یا ایجاد اختلالات رفتاری و عقب ماندگی های ذهنی در جنین و نوزاد بسیار تأثیرگذار است.
حسینی تصریح کرد: نمونه ادرار از زوجین گرفته می شود و دور از انتظار نیست اگر مصرف کننده این مواد که برای ازدواج مراجعه می کند، سعی در مخفی نگه داشتن آن نماید؛ به همین خاطر نمونه گیری در این بخش با حضور ناظر انجام می شود، البته بکارگیری تکنولوژی دوربین های مداربسته در برخی آزمایشگاه ها ضمن رعایت اصول اخلاقی و احترام گذاشتن به شأن افراد، صحت نمونه گیری را هم تضمین می کند.
بررسی بیماری تالاسمی
این متخصص زنان تصریح کرد: تالاسمی یک بیماری ارثی است که در آن مغز استخوان قادر به ساختن هموگلوبین به مقدار کافی نیست. هموگلوبین نام ماده ای در خون است که سلول های قرمز خون به وسیله آن اکسیژن را به قسمت های مختلف بدن می رسانند.
حسینی ضمن اشاره به دو نوع تالاسمی مینور و ماژور، اضافه کرد: تالاسمی مینور در علم پزشکی به عنوان بیماری تلقی نشده و فرد مبتلا به آن به راحتی می تواند به زندگی شخصی خود ادامه دهد. مشکل این افراد زمانی بروز می کند که با فردی ازدواج نمایند که او هم تالاسمی مینور دارد. در این حالت 25 درصد احتمال دارد که فرزند آنها با بیماری تالاسمی ماژور به دنیا آید.
وی ادامه داد: در تالاسمی ماژور نیز فرد به دلیل اختلال در هموگلوبین بدن، به کم خونی شدید مبتلا می شود و به همین دلیل درگیر مشکلاتی چون پوکی استخوان، اختلال عملکرد غدد داخلی مانند لوزالمعده و بروز دیابت، مشکلات قلبی- عروقی، مشکلات گوارشی و... خواهد شد. بر این اساس معمولاً طول عمر این افراد کوتاه تر از افراد معمولی ست.
این جراح زنان اضافه کرد: پس از انجام این آزمایش اگر زوجین ناقل تالاسمی باشند، به آزمایشگاه های ژنتیک ارجاع داده می شوند و در آنجا آزمایش های مولکولی و ژنتیک برایشان انجام شده و ژن معیوب مورد شناسایی قرار می گیرد و پس از آن، راه برای اقدامات درمانی بعدی هموار می شود.
بررسی بیماری های خونی مقاربتی؛ تضمین سلامت فرزندان در آینده
این متخصص زنان خاطرنشان کرد: بررسی بیماری های خونی مقاربتی نیز از دیگر اهداف این آزمایشات است. بیماری های مقاربتی به بیماری هایی گفته می شود که در زمان تماس جنسی از فردی به فرد دیگر منتقل می شوند. به همین خاطر متخصصان معتقدند افراد باید قبل از ازدواج به وسیله برخی آزمایش های خاص از عدم وجود این بیماری ها در خود و فرد مقابل اطمینان حاصل کنند تا هم سلامت خودشان تأمین شود و هم نسبت به سلامت فرزندانشان در آینده اطمینان حاصل کنند.
دریافت واکسن کزاز، دیفتری، و سرخچه
حسینی در ادامه افزود: البته این مورد شامل تمام افراد نمی شود و در صورتی که فردی واکسن هایی مانند کزاز، دیفتری، و سرخجه را نزده باشد، آنها را دریافت میکند. در واقع بحث واکسیناسیون نیز یکی از مباحث مهم است؛ به همین دلیل نیاز است که زوجین پیش از ازدواج واکسن های لازم را بزنند. به عنوان نمونه ممکن است فردی بدون اینکه بداند، مبتلا به هپاتیت باشد. در این صورت امکان انتقال بیماری به طرف مقابل وجود دارد. بنابراین باید از زوجین سؤال شود که آیا واکسن های ذکر شده را زده اند یا خیر؟
و الزامی نبودن یک ضرورت؛ آزمایش های ژنتیک
حسینی با بیان این مطلب که قدر مسلم با توجه به پیشرفت هایی که صورت گرفته بر کسی پوشیده نیست که هزاران نوع بیماری ارثی وجود دارد، افزود: این بیماری ها ممکن است از طریق به ارث رسیدن ژن های مشترک در پدر و مادر، فرزندان را مبتلا سازند. در واقع هدف اصلی مشاوره ژنتیک، مشخص کردن خطر وقوع یا تکرار بیماری های ارثی و انتقال آن از مادر به نوزاد است. البته این آزمایش الزامی نیست، اما توصیه می شود تمام اقشار جامعه قبل از ازدواج به متخصصان ژنتیک مراجعه کرده و آزمایش های آن را انجام دهند.
این جراح زنان ادامه داد: البته هستند کسانی که انجام این آزمایش ها برای آنها لازم و ضروری ست؛ مثل افرادی که قصد ازدواج فامیلی دارند، ازدواج غیرفامیلی که در آن یکی از طرفین (دختر یا پسر) دارای اختلال ژنتیکی مادرزادی هستند، دختر و پسر سالمی که بستگان درجه یکشان دچار اختلالات ژنتیکی ست، زنانی که در سن زیر 18 سال و بالای 33 سال حامله می شوند و ...
حسینی خاطرنشان کرد: در هر حال بسیاری از نقص های مادرزادی و نقایص رشدی و تکاملی کودکان، منشأ ژنتیک دارند که با اندکی دقت و صرف وقت و هزینه، به راحتی می توان از تولد این نوزادان پیشگیری کرد. در طول یک مشاوره ژنتیک، شرح حال کاملی از زوجین گرفته می شود و همین طور تاریخچه بیماری های خانوادگی و نسبت فامیلی آنان با یکدیگر پرسیده می شود. گاهی ازدواج فامیلی در نسل های متوالی صورت می گیرد که در این موارد احتمال خطر به میزان قابل توجهی افزایش می باید. از این رو زوج هایی که با یکدیگر نسبت فامیلی دارند، حتماً بایستی به مشاور ژنتیک مراجعه کنند.
گذراندن کلاس های تنظیم خانواده
وی ضمن اشاره به این مطلب که ازدواج مرحله بسیار مهمی از زندگی است، اضافه کرد: ازدواج نه تنها برای زن و شوهر، بلکه برای نسل های بعد هم سرنوشت ساز و با اهمیت است. بنابراین افزایش آگاهی های بهداشتی، نقش مهم و مؤثری در تأمین سلامت خانواده ها و جامعه دارد.
این متخصص زنان در ادامه تصریح کرد: بر این اساس تمام مراکز بهداشتی و درمانی کشور در خصوص مسائل بهداشتی ازدواج، بارداری، زایمان، نگهداری و تأمین سلامت کودکان وظیفه دارند بهترین راه حل ها را در اختیار مراجعان خود قرار دهند. آموزش تنظیم خانواده که در ادامه آزمایشات پیش از ازدواج انجام می شود، در راستای همین اهداف مطرح شده است.
وی تأکید کرد: گرچه زمان کافی در اختیار پرسنل این بخش وجود ندارد و حجم مطالب هم اجازه توضیحات بیشتر را نمی دهد، اما آشنایی زوجین با این واحد می تواند گره گشای برخی از مشکلات آنها در آینده باشد. در این مشاوره ها توصیه های لازم درخصوص پیشگیری از بیماری های ارثی، بارداری، سن مناسب برای بارداری، تعداد بچه ها و روش مناسب تنظیم خانواده به زوج های جوان داده می شود.