شناسایی نیازهای همسر درارتباط غیرکلامی
امام على علیه السلام : خداوند... جهاد را براى عزّت و سربلندى اسلام واجب فرمود
به گزارش سرویس خانواده جام نیوز، بسیاری از مشکلات زناشویی ناشی از عدم شناخت نشانه های غیر کلامی یا زبان بدن همسر است. ممکن است، پیام غیر کلامی که مخابره می شود به نادرستی درک شود و سوء تفاهم ها از همین جا شروع شود.
«دو سال است که ازدواج کرده ام و از همسرم بسیار راضی هستم. از لحاظ اخلاق و رفتار، باورهای مذهبی، خانواده دوستی و... همسرم بی نظیر است و واقعاً او را دوست دارم. اما یک مسئله بشدت ذهن مرا به خود درگیر ساخته است و آن هم ارتباط با خانواده همسرم است. آنها انسان های بسیار مهربان و خوش رفتاری هستند اما شدت ارتباط ما با آنها بیش از حد عرف است. در هفته ما باید هفته ای یک روز به ملاقات آنها برویم. علاوه بر آن ها تمام تعطیلات را هم باید با آن ها باشیم. اگر چند روز تعطیلی پشت سر هم باشد ما باید شب ها نیز منزل آنها بمانیم، این در حالی است که من تک فرزندم و پدرم هم فوت شده و نیاز دارم بیشتر نزد مادرم باشم اما آن قدر منزل خانواده همسرم رفت و آمد داریم که جایی برای خانواده خودم نمانده است. چند بار با محبت در این زمینه صحبت کرده ام اما همسرم با مهربانی و ملایمت می گوید: «اگر دوست نداری بیایی ایرادی ندارد شما منزل مادرت برو من هم منزل مادر خودم می روم». این در حالی است که من اصلاً نمی توانم این دوری را بپذیرم ولی از طرف دیگر این رفت و آمدها مرا بشدت خسته و کلافه کرده است.»
اگر می خواهید با همسرتان ارتباطی موثر داشته باشید و روراست باشید، باید بدانید در زندگی مشترک معمولاً چطور پاسخ می دهد.
معمولاً اگر بفهمید در برابر مشکلات زناشویی چگونه واکنش نشان دهید، بسیاری از مشکلات ارتباطی شما حل خواهد شد. پیامی که می دهیم همیشه آن پیامی که طرف دریافت می کند،نیست. نشانه های غیرکلامی، برای مثل، لحن صحبت و حالت چهره، بر آنچه شنیده می شود، تأثیر می گذارد. همچنین تلقی ما از منظور دیگری، بر پیامی که دریافت می کنم، تأثیر می گذارد. اگر همسرتان بگوید «من دوست ندارم بدون تو، جایی بروم» ولی این را با نفرت بگوید، به نفرت او بیشتر توجه خواهید کرد. حتی اگر همسرتان این حرف را از ته دل بزند روراست به نظر نخواهد رسید. نفرت نهفته در صدای همسرتان به شما می گوید حرف و دلش یکی نیست. به همین دلیل حرفش باورکردنی به نظر نمی رسد.
به جای پاسخ هایی که طبق عادت می دهید، به نحوی پاسخ بدهید که احساسات تان را بروز بدهد، آن هم طوری که به رابطه شما کمک کند. روان شناسان فن «ویرایش» را توصیه می کنند.ویرایش ارتباط، شبیه ویرایش مکتوبات است.
شناسایی نیازهای همسر درارتباط غیرکلامی
ویرایش به شما کمک می کند ضمن حفظ پیام، آن را تا حد امکان روشن و صریح کنید، هدف از ویرایش پاسخ ها در زندگی زناشویی این است که ضمن حساسیت داشتن به نیازهای همسر، افکارتان را راحت و صادقانه بیان کنید.
ویرایش از این جهت به رابطه زناشویی کمک می کند که با همسرتان محترمانه و مودبانه رفتار می کنید. با این فن می توانید به جای رقابت، همکاری همسرتان را جلب کنید.
یک ارتباط پر از غلط
در ادامه یک ارتباط ویراستیاری نشده را می خوانید.
آخر هفته است و تمایل دارید به ملاقات مادر تنهایتان بروید ولی همسرتان می گوید: «حاضر شو منزل پدرم برویم، سایر خواهر و برادرهایم هستند.»
شما طبق عادت رفتاری همسرتان می دانید که این حرف یعنی اقامت دو روزه (پنجشنبه و جمعه) در منزل والدین ایشان. و از دست دادن فرصت ملاقات با مادرتان.
لذا شما هم جواب می دهید: «ببین من خیلی خسته هستم. حوصله سر و صدای زیاد خانه پدریت را ندارم. ضمناً یک هفته است که مادر تنهایم را ندیدم. نگرانش هستم. چقدر به خانواده تو بچسبم. مگر من خانواده و تعلقات عاطفی ندارم؟...»
اما اگر آن را ویرایش کنید، خواهید گفت: «مثل اینکه هر دو نفرمان دلتنگ خاواده هایمان هستیم. بهتر است کمی استراحت کنیم و سپس منزل پدرت برویم. شب آنجا بمانیم و فردا صبح به اتفاق هم به منزل مادرم برویم.» در این پاسخ هم راحت و صادق بوده اید، هم ملاحظه همسرتان را کرده اید.
پاسخ دهی را به تعویق بیندازید
برای ویرایش پاسخ خود باید پاسخ دهی را به تعویق بیندازید تا ضمن روراست بودن، بین شما و همسرتان فاصله نیفتد. نشست های دلگرمی هم روراستی شما را بیشتر می کند. با برگزار کردن این نشست ها و متمرکز شدن روی مثبت ها، در موقعیت های دیگر هم دلگرم کننده تر پاسخ می دهید و تعلق خاطر شما به یکدیگر نیز حفظ خواهد شد.
راهکارهایی کوچک
- جرئت به خرج داده و خطر کنید.
- خودتان را قبول داشته باشید و برای خودتان ارزش قائل شوید و ناقص بودن خودتان را هم بپذیرید.
- روشن و واضح ارتباط برقرار کنید. برای آنکه بفهمید همسرتان حرف شما را شنیده است یا خیر از او باز خورد بخواهید.
- افکار و احساسات خود را راحت بیان کنید.
- تغییر را جزیی از زندگی بدانید و از آن استقبال کنید.
- جای محدودیت ها بر روی امکانات و توان رابطه تان متمرکز شوید.
- با همسرتان همدلی کنید و نسبت به احساساتش حساس باشید.