ویژگیهای یک ازدواج خوب با شرکت در کلاسهای آموزشی موسسات مردم نهاد
علی اکبرحقی، در گفتوگو با خبرنگار سینا درباره ویژگیهای یک ازدواج خوب گفت: موضوع ازدواج خوب از دو جنبه سیاستگذاران و از دیدگاه افراد حائز اهمیت است که باید از هر دو نظر آسیبشناسی شود؛ ازدواج امری اجتماعی است اما باید دلایل ایجاد مشکلات در این زمینه بررسی شود تا در صورت امکان راههای پیشگیری را مشکلات آن را گسترش دهیم.
وی با اشاره به اینکه باید شرکت در کارگاههای آسیبشناسی با مهارتهای زندگی در میان مردم رواج یابد، افزود: با شکلگیری موسسات مردم نهاد نیاز به ارائه آموزشهای زندگی مشترک ضروری است تا افراد با شرکت در این کارگاهها مهارت و فهم لازم از زندگی مشترک را کسب کنند و فهم از زندگی و سبک زندگی در آنان شکل گیرد.
انجام تست شخصیت توسط مشاوران پیش از ازدواج
این کارشناس ارشد روانشناسی بالینی با اشاره به سخنان مقام معظم رهبری مبنی بر اینکه برای اجرای سبک زندگی ایرانی- اسلامی نیازمند کسب مهارت هستیم، تاکید کرد: اگر زوجها به دنبال زندگی خوب هستند باید به ویژگیهای شخصیتی یکدیگر قبل از ازدواج آشنا باشند و با شرکت در مراکز مشاوره روانشناسان از آنان تست شخصیت گرفته میشود تا با مشاوره برای آنان مشخص شود که در کدام ویژگیها شباهت و یا تفاوت دارند و دیگر اینکه آیا میتوانند تفاوتهای یکدیگر را بپذیرند یا خیر، که البته این موضوعات نیازمند انعطاف پذیری است.
وی در ادامه افزود: وقتی افراد در ویژگیهای اصلی با یکدیگر دارای تفاوت اساسی هستند نمیتوان خوشبینانه استثنائات را در نظر گرفت و امید غیر واقعی به تغییر داشت؛ مثلاً اگر فردی درون گرا و یا برون گرا است نباید فکر کنیم فرد در آینده تغییر اساسی خواهد کرد.
باورهای مشترک اعتقادی
عضو هیئت مدیره موسسه خانواده سلامت بنیان درباره ویژگیهای لازم برای یک ازدواج خوب گفت: داشتن باورهای مشترک حائز اهمیت است؛ نباید در اندیشهها و باورها تفاوت عمیق وجود داشته باشد در این حالت به افراد تمرکز بیشتر برای ازدواجشان توصیه میشود به این دلیل که شاید این انتخاب هیجانی باشد.
وی در ادامه افزود: شاید به سختی بتوان گفت که افراد در این حالت میتوانند با یکدیگر زندگی خوبی داشته باشند و اینکه آیا افراد میتوانند مثلاً با این تفاوتهای اعتقادی و بینش با یکدیگر زندگی کنند، اما در نهایت افراد خود در این زمینه تصمیم گیرنده هستند.
باورهای فرهنگی
حقی درباره توجه به باورهای فرهنگی زوج به یکدیگر تاکید کرد: داشتن باور مناسب در زمینه فرهنگی حائز اهمیت است، در ایران قومیتهای متفاوتی وجود دارد که در هر قومی باورهایی رشد کرده است و از قومی به قوم دیگر متفاوت است.
وی ادامه داد: بهتر است هر فردی با قوم خود ازدواج کند به این دلیل که تغییر باور ناکارآمد به کارآمد کار سختی است و اینکه از یک فرهنگ به فرهنگ دیگر پناه ببریم مهارت زیادی میخواهد و تعارض ایجاد میشود.
هیجانات وعواطف
این کارشناس ارشد روانشناسی بالینی درباره هیجانات و عواطف زوج نسبت به یکدیگر ابراز کرد: اگر فاصله میان زوج سطحی باشد باید ببینیم که آیا این تفاوتها را میپذیریند یا نه؛ باید سود و زیان تفاوتها را چک کرد و اینکه آیا صدمه به حدی است که همه چیز را تحت الشعاع قرار دهد و آیا تفاوت در عواطف و هیجانات فرد را عصبی و پرخاشگر میکند یا زوج دچار تعارض با یکدیگر میشوند.
ایجاد شناخت
وی در زمینه شناخت زوج نسبت به یکدیگر تصریح کرد: معمولاً شناختهای اولیه هیجانی است اما شناخت شامل امور شخصیتی، رفتاری و خانواده یکدیگر میشود در اینباره باید مشخص شود که اختلافات عمده و یا سطحی است، به این دلیل که در فاصله عمیق تعارض ایجاد میشود.
ملاک اقتصادی
عضو هیئت مدیره موسسه خانواده سلامت بنیان درباره توانمندی اقتصادی مرد خاطرنشان کرد: باید مشخص شود مرد از لحاظ اقتصادی کجاست، آیا توانمندی مرد در اداره یک زندگی قابل قبول است یا در آینده دچار مشکل جدی خواهد شد و اینکه زن میتواند با مشکلات مالی کنار بیاید یا خیر.
شناخت جنسی
حقی درباره شناخت نیازها و مهارت جنسی از سوی دو طرف اظهار کرد: در صورت بیتوجهی به این موضوع ممکن است زندگی طرفین با مشکل رو به رو شود و در این زمینه سرد مزاج یا گرم مزاج بودن، درون گرا یا برون گرا بودن طرفین حائز اهمیت است.
وی در ادامه تاکید کرد: اگر افراد در این زمینه تفاوتهایی داشته باشند از جهت علمی به راحتی میتوان با تغییر سبک زندگی و تغذیه شباهتها را به یکدیگر افزایش داد و اگر تفاوت عمیق نیست در ابتدا با پذیرش و سپس با انعطاف میتوان به سطح قابل قبول رسید.