ازدواج های نامناسب
دکتر غلامرضا ذاکری پور
استادیار روانشناسی سلامت
یکی از موضوعاتی که درخصوص ازدواج باید مورد توجه بسیاری از کارشناسان و خانوادهها قرار گیرد مقوله سن ازدواج دخترها و پسران است که اگر به نحو مناسب به آن پرداخته نشود زمینهساز بروز مشکلات متعدد میشود.
در وهله نخست بحث تفاوتهای فرهنگی مطرح است بدین نحو که تفاوتهای سنی زمینهساز تفاوتهای رفتاری است که از زمینههای فرهنگی گرفته شده است و عدمگرایی زوجین در این خصوص پایه گذار اختلافات خانوادگی میشود به هر میزان که این اختلاف سنی بیشتر باشد ارزشهای فرهنگی و قواعد رفتاری تأثیرگذارتر است. موضوع دوم در این مقوله تغییرات فیزیولوژیکی است که نباید از نظر دور داشت. بافت فیزیولوژیکی زنان به گونهای است که بعد از هر زایمان تغییرات عدیدهای در آن حاصل میشود و موجبات افت بدنی و... را فراهم میکند. بعضاً براساس بررسیهای صورت پذیرفته ویژگیهای ظاهری و چهرهای از عوامل اثرگذار در تداوم زندگی محسوب میشود و این تغییرات میتواند زمینه ایجاد بحران باشد. سادهانگاری بعضی از جوانان به مبحث ازدواج و عدم انتخاب موردی مناسب پایههای زندگی را متزلزل میکند مقوله سوم در این زمینه این موضوع است که سن شناسنامهای سن عقلی را نیز ارتقا میدهد بدین نحو پسرانی که با دختران بزرگتر از خود ازدواج میکنند نمیتوانند این موضوع را پذیرا باشند که طرف مقابل خود از عقل و درایت بیشتری در مواجه شدن با مسائل برخوردار است به زبان سادهتر میتوان بیان کرد که این زن است که هدایت امور را در خانواده به عهده میگیرد که بعضاً اینگونه مسائل از منظر مرد قابل پذیرش نیست.
علاوه بر موارد مطرح شده اختلاف سنی علائق رفتاری متفاوت را نیز از سوی زوجین فراهم میکند. با توجه به اینکه در ردههای سنی مختلف گرایشهای رفتاری متفاوتی متصور است بنابراین احتمال بروز رفتارهای نامناسب از سوی زوجین به وقوع میپیوندد.
اینگونه مسائل از جمله مهمترین مواردی است که در ازدواجهایی که اختلاف سنی وجود دارد مطرح است که با ارائه آموزشهای لازم به جوانان و خانوادهها و گوشزد کردن آنها بسیاری از اختلافات خانوادگی به بهترین شکل ممکن حل میشود و قابل مدیریت است.