طلاق، پایان اعتیاد به شبکههای اجتماعی
به گزارش لنگرخبر، علیاکبر مرتضوی کیاسری درباره علل اعتیاد به شبکههای اجتماعی و مضرات آن، اظهار داشت: شبکههای اجتماعی ابزار فرصت برای ارتباط افراد جامعه در جهان است و میتوان یکی دیگر از اسامی شبکههای اجتماعی را شبکههای اجتماعی جهانی نامید چراکه از هر نقطه دنیا، میتوان ارتباط برقرار کرد.
این روانشناس با بیان اینکه انسان ها ارتباط را دوست دارند، تصریح کرد: از نظر روانشناسی دو چیز در سرشت انسان قرار دارد که آگاهیگرایی و گرایش به همدیگر یا دیگرگرایی هستند. آگاهیگرایی به عنوان نیاز به علم و کشف ابهام مطرح میشود، چرا که انسان به آنها نیاز دارد و اگر کسی این آگاهی را نداشته باشد، بیمار است. در واقع انسانها به دنبال خبر بوده و از بیخبری، نفرت ذاتی دارند.
کیاسری افزود: انسانها آرامش خود را در دریافت و ارسال خبر میدانند که امری فطری است. همه علم، خبر بوده که انسان از درون تجربهها و اکتشافات آن را به دست آورده و منتقل کرده است.
این روانشناس با بیان اینکه انسانها از طریق رابطه میتوانند دوست پیدا کنند، خاطر نشان کرد: زمانی که ارتباط دوستی شفاف، بدون مشکل، با معرفت و انگیزههای بلند باشد، تبدیل به عشق و ایثار میشود.
کیاسری با اشاره به اینکه در شبکههای اجتماعی اخبار در ابعاد مختلف و ارتباط به وفور به چشم میخورد، یادآور شد: در این شبکهها افراد به راحتی با یکدیگر گفت و گو میکنند.
وی افزود: سه عامل در جامعه ایرانی، باعث سرعت گرایش به استفاده از شبکههای اجتماعی شده است که آگاهیگرایی، ارتباطگرایی و بیکاری عدهای از افراد است. انسانها میخواهند مشغله داشته باشند و از بیکاری و تنهایی خسته هستند.
این روانشناس تصریح کرد: به دلیل اینکه اعضاء خانواده با همدیگر ارتباط ضعیف دارند به این شبکهها پناه می برند که این مصیبت بزرگی است ولی استفاده معقول از این شبکهها مشکلی ایجاد نمیکند.
کیاسری با بیان اینکه اعتیاد آزاردهنده است، خاطر نشان کرد: اعتیاد یعنی تکراری که مدیریت، انگیزه و تعادل آن در اختیار انسان نیست و فقط به یک موضوع متمرکز میشود.
وی گفت: یکی از عوامل پیشگیری از اعتیاد به شبکه های اجتماعی در خانواده، پر کردن فرصتها است. برخی اوقات وقتی افراد وارد این شبکهها میشوند، حتی نمیدانند با چه شخص و چه جنسی صحبت میکنند و ارتباط واقعی جای خود را با ارتباط نامطمئن و واقعی عوض میکند.
این روانشناس افزود: افرادی که به شکل عادت و اعتیاد گونه از این شبکهها استفاده میکنند دنبال تنوع ارتباط هستند چرا که برخیها مشکل ارتباط ندارند و فضای زندگی آنها گرم بوده ولی وارد تنوع ارتباطی میشوند یا به دنبال کشف انواع ارتباط هستند. کشف تنوع در ارتباط، آنها را از ارتباط استاندارد خانواده و محیط های شناخته شده دور میکند.
وی افزود: امروز تأمین رابطه و تنوع در خانواده ها یک نیاز مبرم است که سخت تأمینمیشود. به نظر بنده اعضاء خانواده و بزرگترها به تنهایی نمیتوانند آن را تأمین کنند و باید از نظر کارشناسان، مشاوران، روانشناسان، جامعهشناسان و ارتباط شناسان استفاده کنند تا خلأ داخل سیستم خانوادگی پر شده و سطح گرایش به شبکههای اجتماعی کاهش یابد.
این روانشناس با بیان اینکه استفاده بیش از حد از شبکههای اجتماعی میتواند یکی از راههای کاهش تقاضای ازدواج و افزایش طلاق باشد، خاطر نشان کرد: یکی از اتفاقات بسیار بد که در شبکههای اجتماعی رخ میدهد این است که نیازهای انسان به صورت کاذب تأمین می شود.
کیاسری با اشاره به اینکه تأمین کاذب نیازها جلوی تأمین نیازهای واقعی و صادق را میگیرند،یادآور شد: اگر زوجین با فرد دیگری در شبکه اجتماعی پیرامون عواطف، غرایز، مشکلات فردی، روحی و روانی صحبت کرده و اشباع شود، دیگر همسرش را شریک مشکل یا غم خود نمیداند، چرا که تمام جزئیات زندگی و مشکلاتش را با فرد دیگری درمیان گذاشته است.
وی گفت: با توجه به موارد بیان شده، زوجینی که شریک یکدیگر بوده اند، بعد از این مسائل، فقط زیر یک سقف زندگی می کنند و در نهایت زندگی آنها دچار اختلال میشود.
این روانشناس با بیان اینکه طلاق عاطفی یکی از خطرات این موضوع است، تصریح کرد: بعد از این مسائل، زوجین در ابتدا طلاق رابطه، سپس طلاق عاطفی میگیرند. در برخی مواقع که کم هم نیست، طلاق عاطفی تبدیل به طلاق واقعی و قانونی میشود، چرا که یکدیگر را متهم به رابطه با دیگری میکنند.
کیاسری افزود: زمانی که زن و شوهر دچار سوءظن به یکدیگر شوند، اعتماد غیابی یا وفاداری به همدیگر از بین رفته و نسبت به هم بدبین شده و نمیتوانند به اعتماد قبل از آن برگردند. لذا تحمل این ابهام را نداشته و برای رهایی از آن، از ابزار طلاق برای خاتمه دادن دغدغههای ذهنی خود استفاده میکنند.
وی در ادامه یادآور شد: مشکل بعدی این است که بعد از جدایی، با شخص دیگری ازدواج میکنند و چون این اختلال که به شکل ویروس درآمده و همراه آنها وجود دارد را به زندگی جدید منتقل میکنند گاهی باعث طلاق مجدد می شود. در نهایت بهداشت روانی فرد برای همیشه در زندگی مشترک با جنس مخالف، تهدید شده و فرد منزوی و محکوم به زندگی انفرادی میشود.
این روانشناس با بیان اینکه باید منافع شبکههای اجتماعی را در کنار معایب آن بازگو کرد، اظهار داشت: یکی از اشتباهات برخی خانوادهها در قبال فرزندان خود، این است که آنها را از ورود به شبکههای اجتماعی منع میکنند. به عبارتی برای حل مشکل، صورت مسئله را پاک میکنند که اشتباه است.
کیاسری افزود: منع استفاده از شبکههای اجتماعی نمیتواند مشکل را حل کند و باید امکانات و واقعیت ابزاری بودن آن را پذیرفته و فرهنگسازی کنیم. باید رسانه ملی، رسانههای اجتماعی و خبرگزاریها در این امر اطلاعرسانی داشته باشند و ظرفیت، منابع، مزایا و معایب شبکههای اجتماعی معرفی شوند.
این روانشناس با بیان اینکه این پدیده ای نو در کشور ما است، یادآور شد: به دلیل تازگی این موضوع و اینکه هنوز ضرر و زیان استفاده نامناسب آن مشخص نشده است از روش خطرناک آزمون و خطا استفاده میشود که باید دستاندرکاران فرهنگی، اجتماعی و عمومی اطلاعرسانی و فرهنگسازی صحیح داشته باشند.
کیاسری در پایان خاطر نشان کرد: اگر روش استفاده به شکل مناسب فرهنگسازی شود، دغدغهای برای آسیبرساندن این شبکهها وجود نخواهد داشت، ولی در صورت عدم اطلاعرسانی و دیر اقدام کردن، کشتههای حسی، اعتقادی، اخلاقی، امنیتی و خانوادگی زیادی را در این میدان خواهیم داشت.