سن بیوه گی در ایران به 16 سال رسید
شبکه مردمی اطلاع رسانی(شمانیوز): مدیرکل دفتر پیشگیری از آسیبهای اجتماعی بهزیستی کشور گفت: ازدواج در چارچوب استیجاری از پدیدههای جدید اجتماعی در کشور است که بهتازگی در سایه مطالعات و پژوهشها نمایان شده است.
به گزارش خبرنگار شبکه مردمی اطلاع رسانی(شمانیوز): مدیرکل دفتر پیشگیری از آسیبهای اجتماعی بهزیستی کشور گفت: ازدواج در چارچوب استیجاری از پدیدههای جدید اجتماعی در کشور است که بهتازگی در سایه مطالعات و پژوهشها نمایان شده است.
شیرین احمدنیا تصریح کرد: الگوهای ازدواج در جامعه ایرانی رو به تغییر است و ازجمله آنها ازدواج در چارچوب استیجاری است که مردان متمول، خانه مستقل در برخی مناطق تهران برای همسر دوم خود اجاره میکنند.
یک آسیب شناس اجتماعی با اشاره طرح موضوع ازدواج استیجاری در کشور گفت: پدیده اجتماعی که توسط این مقام مسئول در سازمان بهزیستی کشور تحت عنوان ازدواج استیجاری مطرح شده، پدیده جدیدی نیست، چون از چهار سال قبل، این مسله با عناوینی مانند: ازدواج از طریق اجاره ی خانه های مبله ساعتی یا ازدواج سفید و یا زندگی سایه، را مطرح شد و درباره آن هشدارهای لازم داده می شد.
مجید ابهری در گفتگو با خبرنگار انتخاب خبر افزود: برخی مسئولان کشور تصور می کنند با مطرح کردن آسیب ها و ناهنجاری های اجتماعی، می توانند بار سنگین مسئولیت خود را در بروز آسیب های اجتماعی در جامعه کاهش دهند، در حالی که اینطور نیست.
وی با بیان اینکه حمایت از زنان بیوه به ویژه بیوه های جوان از مسئولیت های اصلی سازمان بهزیستی است، تصریح کرد: باتوجه به اینکه امروزه دو میلیون و پانصد هزار زن سرپرست خانوار در کشور وجود دارد و سالیانه 60 هزار نفر به این آمار افزوده می شود و سن بیوه گی در کشور ایران به 16 سال رسیده است، ازدواج ها یا روابط جنسی غیرمتعارف هیچگونه پدیده عجیبی در کشور نیست.
این متخصص علوم رفتاری با تأکید بر اینکه فرهنگ جامعه ایران برای ازدواج با زنان بیوه هرچند در سنین بسیار پایین باشند، موانع و مشکلاتی را درنظر می گیرد، افزود: به همین دلیل 80 درصد زنان بیوه اجبار دارند که به عنوان همسر دوم و یا همسر موقت مردان متأهل باشند.
ابهری ادامه داد: با این اوصاف، موضوع ازدواج استیجاری اکنون در کشور مطرح گردیده و در این راستا تعدادی از آژانس های املاک در شمال تهران خانه های مبله را ساعتی، روزانه، هفتگی و یا ماهیانه با تمام وسایل به مردانی که اقدام به ازدواج با زنان اجاره ای می کنند، اجاره می دهند.
وی تصریح کرد: برخی از مردان متأهل با وضعیت مالی مناسب و یا مردان دارای مشکلات زناشویی و با صفات تنوع طلبی و افزون خواهی با اجاره اینگونه خانه ها زنان بیوه جوان را به عنوان همسر دوم یا همسر سایه در اینگونه خانه ها نگهداری می کنند.
وی با بیان اینکه متأسفانه این آسیب باعث گسترش خودفروشی در جامعه شده است، تأکید کرد: اینگونه روابط هیچگونه دوام و ضمانت اجرایی ندارد، و زنان اجاره ای مجبور می شوند بعد از پایان این نوع رابطه زناشویی، به شکلی آن را ادامه داده و با مردان دیگر در همان شهر و یا در شهرهای دیگر چنین اقدامی را تکرار کنند.
ابهری گفت: با چنین شرایطی که از ازدواج استیجاری می توان متصور بود، زشتی و قبح اینگونه روابط از بین می رود.
این مشاور خانواده با اشاره به راهکارهای مقابله با پدیده ازدواج استیجاری در کشور گفت: سال ها پیش موضوع ازدواج موقت و حمایت از این نوع ازدواج ها، اشتغال زایی و کارآفرینی و آموزش های فنی و حرفه ای و حمایت های مالی و فرهنگی از بیوه های جوان درراستای مقابله با این پدیده، مطرح، که متأسفانه کمتر به آنها توجه شد.
در تحولی دیگر؛ مدیرکل دفتر پیشگیری از آسیبهای اجتماعی بهزیستی کشور با اشاره به بروز تغییراتی در ساختار و کارکردهای خانوادهها در ایران، از ثبت دو ازدواج موقت به ازای هر 10 ازدواج دائم در کشور خبر داد.
مجید ابهری در همین رابطه با بیان اینکه 20 درصد از ازدواج ها در ایران، ازدواج موقت است، تصریح کرد: ازدواج موقت، منطقی ترین راه مقابله با فحشا و خودفروشی در جامعه می باشد، چرا که از نظر شرعی و قانونی، وضعیت زن و آینده او روشن است.
این آسیب شناس اجتماعی اضافه کرد: بنابراین باید با ایجاد فرهنگ سازی در جامعه، ازدواج موقت برای افراد مجرد و نه افراد متأهل و تنوع طلب، توسعه پیدا کند، و در شرایطی حتی می توان برای مردان متأهلی که با همسران خود دچار مشکل و یا در روابط زناشویی دچار مشکلاتی مانند وجود اختلال جنسی در همسر هستند، ازدواج موقت را توصیه کرد.
وی با بیان اینکه برخی از بیوه های جوان حاضر هستند به ازدواج در سایه یا به زندگی موقت تن دهند، اما ازدواج موقت نکنند، تأکید کرد: متأسفانه چنین نگرشی از سوی زنان بیوه یکی از نقاط ضعف فرهنگی جامعه ایرانی است.
این متخصص علوم رفتاری در ادامه در پاسخ به سؤالی درباره تمایل دختران مجرد برای همسر دوم شدن درصورت رضایت همسر اول، تصریح کرد: براساس سال ها تجربه اینجانب در مشاوره خانواده و آسیب شناسی اجتماعی، بسیار بعید است که یک زن برای ازدواج مجدد شوهرش اعلام توافق کند، مگر اینکه واقعاً دچار مشکلات جنسی، جسمی، روحی یا عصبی باشد.
وی افزود: بنابراین دختران مجردی که برای ازدواج دوم، اعلام آمادگی می کنند، در حقیقت حرکتی انجام می دهند که باعث پریشانی کانون خانواده اول می شود، چراکه با انجام اینگونه پیوندهای زناشویی، همسران اول دچار مشکلات رفتاری شده و اصرار بر جدایی می نمایند و افزایش بیوه ها و فرزندان طلاق در این مرحله، آغاز می شود.
مجید ابهری به راهکار مقابله با پدیده تمایل دختران مجرد برای همسر دوم شدن اشاره کرد و گفت: اگر دولت و نهادهای حمایتی از مردان مجرد در سنین مختلف برای ازدواج، حمایت های مادی و معنوی کنند و از اینگونه زنان یعنی دختران مجرد نیز حمایت به عمل آید، ازدواج اول برای آنها مفیدتر، مناسب تر و بادوام تر است.