حق حبس زوجه
سوال: زوجه به محض انعقاد عقد، مهریهاش را به اجرا گذاشته و اعلام داشته که تا زمانی که من مهریه را پرداخت نکنم به منزل من نمیآید؟ آیا زوجه میتواند حکم جلب من را از دادگاه بگیرد؟ آیا میتوانم ثابت کنم که زوجه قصد کلاهبرداری را از طریق مهریهاش را دارد؟
1- زوجه از حق حبس استفاده نموده است. مطابق ماده 1085 قانون مدنی، «زن میتواند تا مهر به او تسلیم نشده از ایفای وظایفی که در مقابل زوج دارد امتناع نماید.» تقسیط مهریه توسط دادگاه مانع از استفاده زوجه از حق حبس نیست بنابراین تا پرداخت کلیه مهریه، زوجه میتواند از تمکین، امتناع و نفقه را مطالبه نماید.
2- عمل وی کلاهبرداری نیست و حتی نمیتوان گفت قصد کلاهبرداری دارد. با این وصف بعد از محکومیت قطعی زوج به پرداخت مهریه و پس از ابلاغ اجرائیه چنانچه زوج مهریه را نپردازد یا اینکه اعسار خویش را در همان دادگاه به اثبات نرساند وی میتواند با اعمال ماده 3 قانون نحوه اجرای محکومیتهای مالی حکم جلب زوج را بگیرد.
3- بعد از تقسیط مهریه و پرداخت قسط اول حق حبس وی زایل نمیشود و زوجه مکلف به تمکین نیست و چنانچه پس از پرداخت تمام مهریه به دلیل موجه قانونی حاضر به تمکین نباشد زوج میتواند پس از اثبات موضوع در دادگاه اجازه ازدواج مجدد بگیرد و توضیح ضروری اینکه اینکه بهموجب رأی وحدت رویه هیئت عمومی ۱۳۸۷/۵/۲۲ -708 دیوان عالی کشور تقسیط مهریه نافی حق حبس زوجه نیست معالوصف بهموجب آن تا پرداخت آخرین قسط مهریه حق حبس به قوت خود باقی است.
منبع: http://www.mahdad.ir